Цитрат натрія/ натрій лимоннокислий 3-зам. фарм.
INCI: Trisodium citrate
Зовнішній вигляд: кристалічний порошок білого кольору
Розчинність: у воді (425гр/1л)
Дозування: 1-15%
Режим введення: у водну фазу
рН (50гр/1л): 7,5-9
Зберігання: у сухому та темному місці, у щільно закритій тарі
Термін придатності: 11.24
Країна: Китай
Тринатрій цитрат є триосновною сіль лимонної кислоти. Його одержують шляхом повної нейтралізації лимонної кислоти гідроксидом або карбонатом натрію високої чистоти з подальшою кристалізацією та дегідратацією. Через низький вміст води тринатрій цитрат має чудову здатність поглинати надлишки води з чутливих до вологи складів, тим самим збільшуючи термін придатності кінцевого продукту. Таким чином, безводний цитрат тринатрію знаходить своє особливе застосування у чутливих до води складах, таких як швидкорозчинні порошкові напої, а також у таблетках, у порошках, фармацевтиці, в косметичних і миючих засобах (особливо порошкового типу).
Крім того, цитрат натрію використовують для приготування буферного цитратного (лимонного) розчину. Цитратний буферний розчин нам необхідний для отримання стабільних складів, що містять 3-O-етиласкорбінову кислоту. Зазвичай, на 1% етиласкорбінової кислоти береться 1% цитратного буфера. При цьому етиласкорбінова кислота розчиняється у цитратному буфері і потім вводиться в основну водну фазу. Цитратний буфер також добре поєднувати з іншими водорозчинними формами вітаміну С.
Приготування цитратного буферного розчину:
Лимонна кислота 1%
Трисодіум цитрат 15%
Вода 84%
Цитратний буфер має рН 5,5.
У харчовій промисловості цитрат натрію широко використовується як підсилювач смаку, він підкреслює та посилює смак цукру та солі, а також інших приправ.
Також цитрат натрію, як і Трилон, лимонна кислота і фітинова кислота, є хелатором, який також здатний створювати хелатні водорозчинні комплекси металів.
Властивості:
- Регулятор pH
- Хелатуючий агент
- Буферний агент
- Підсилювач смаку