Альгінат натрию
INCI: Sodium Alginate
Зовнішній вигляд: порошок від білого до сірого кольору
Розчинність: у воді, створює колоїд (гель)
Дозування: 0,5-50%
Режим введення: у водну фазу, попередньо розмішати у воді кімнатної температури
Зберігання: в темному місці при температурі не вище 25°C
Термін придатності: 05.24
Країна: Китай
Альгінат є похідним альгінової кислоти і являє собою типову назву, дану групі полісахаридів, що містять 1,4-зв'язані залишки β-D-маннуронової (M) та α-L-гулуронової (G) кислот. Альгінат натрію використовується як гелеутворювач, стабілізатор емульсій та інкапсулянт (докладніше в майстер класі). Також він добре зволожує шкіру, при поєднанні з полісахаридами (пектин, екстракт алое, гіалуронова кислота тощо), дуже швидко та ефективно заспокоює шкіру.
Але перш ніж вводити різні добавки, обов'язково потрібно розчинити альгінат натрію, щоб утворився гель і потім додавати інші активні компоненти. Так як розчинність альгінатів знижується, якщо є інші сполуки, такі як цукру, білки, крохмалі і солі одновалентних катіонів. В результаті їхня присутність знижує швидкість гідратації і збільшує час перемішування. Ви можете провести тест, де ви в окремій склянці розчините альгінат натрію, а в іншій склянці ви розчините альгінат натрію, одразу з іншими активними компонентами. У першому випадку ви дуже швидко отримаєте гель, у другому випадку - гель буде створюватися дуже довго. Інгібування альгінату також може бути викликане наявністю невеликих кількостей полівалентних іонів, таких як іони кальцію. Щоб підвищити розчинність, ці іони повинні бути в комплексі з етилендіамінтетраоцтовою кислотою (EDTA). Іони кальцію (кальцію хлорид, лактат кальцію, протеїни молочної сироватки, казеїн тощо) сприяють утворенню згустків (полімеризації), які також використовують у косметології для утворення спеціальних капсул (докладніше у майстер класі), а також для створення альгінатних масок . Тому варто враховувати, якщо ви створюєте свої альгінатні маски і бажаєте включити в рецептуру протеїни молока, необхідно зменшити відсоток введення кальцію хлориду. Ступінь полімеризації альгінату і молекулярна маса безпосередньо пов'язані з в'язкістю розчинів альгінату, тобто чим щільніше гель, тим буде щільніше і товще утворений згусток. І навпаки.
При правильному консервуванні та зберіганні розчини з нейтральним pH з низькою або середньою в'язкістю можуть зберігатися при 25 °C протягом декількох років без значної втрати в'язкості. Як і твердій формі, розчини високополімеризованих альгінатів (розчини з 1,5% і вище) нестабільні. Так само розчини альгінату деполімеризуватимуться швидше при підвищенні температури. Стабільність розчинів також залежить від кислих умов і найбільш стабільний діапазон становить pH 4,7-7. На стабільність альгінатних гелів також благотворно впливають пропіленгліколь і пентиленгліколь, вони дозволяють створювати стабільні гелі при рН 4-8.
Температура також впливає на в'язкість. Де в'язкість зменшується з підвищенням температури приблизно 2,5% на °C. При охолодженні в'язкість повертається до свого первісного значення. Але слід враховувати те, що якщо витримувати температуру вище 50°C занадто довго, відбудеться незворотна втрата в'язкості через деполімеризацію. Заморожування та розморожування не впливає на розчини альгінату. Ще один фактор, що впливає на в'язкість, – це pH. В'язкість альгінатних розчинів не змінюється за pH 4,7-7. Коли pH опускається нижче 4,7, вільні іони -COO - в ланцюгу протонуються до -COOH, тому відбувається зменшення електростатичного відштовхування між ланцюгами, і вони можуть зближуватися і утворювати водневі зв'язки, що призводить до більш високої в'язкості.
Для легкого утворення альгінатного гелю і, щоб уникнути бульбашок, слід альгінат натрію попередньо розмішати з пропіленом або пентиленгліколем, і потім, поступово вводити воду, при постійному перемішуванні. Якщо ви створюєте гель за допомогою блендера, то вам не уникнути утворення бульбашок, а сам гель стане каламутним. У такому разі відкладіть отриману каламутну субстанцію на 1 годину, за цей час бульбашки повітря вийдуть, а сам гель стане повністю прозорим.